Υλικά γιά 4 άτομα
1 μεγάλο λαυράκι γύρω στο 1.5 κιλό
4 πατάτες
1-2 κρεμμύδια
2 καρότα
3 κλωνάρια σέλινο
1 φύλλο δάφνης ή ένα κλωνάρι μαϊντανό
2 λεμόνια
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το λαυράκι αφαιρώντας τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια και τα πλένετε πολύ καλά.
Καθαρίζετε όλα τα είδη λαχανικών και τα βάζετε σε κατσαρόλα.
Από πάνω τοποθετείτε το ψάρι.
Αλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε νερό, τόσο ώστε το ψάρι να σκεπάζεται μόλις και βάζετε το φαγητό να βράσει.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε το φύλλο δάφνης, το λάδι και το χυμό ενός λεμονιού.
Αφήνετε στη φωτιά (σιγανή πρός μέτρια) γιά 25′ και κατόπιν αφαιρείτε προσεκτικά το ψάρι και το σερβίρετε σε πιατέλα.
Το γαρνίρετε με τα μισά από τα βρασμένα λαχανικά.
Πετάτε το φύλλο δάφνης.
Κρατάτε λίγο από το ζουμί της σούπας γιά να φτιάξετε το αυγολέμονο.
Πολτοποιείτε τα υπόλοιπα βρασμένα λαχανικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα μέσα στο ζουμί που αφήσατε σ’αυτήν.
Χτυπάτε τον κρόκο με το χυμό του δεύτερο λεμονιού και αλατοπίπερο.
Προσθέτετε σιγά-σιγά ζεστό ζουμί γιά να ζεσταθεί το αυγό.
Ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα πολτοποιημένα λαχανικά και σιγοβραζετε για 2′-3′.
Σερβίρετε την σούπα σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με το βραστό λαυράκι.
Μπορείτε αν θέλετε να σερβίρετε μαγιονέζα ή λαδολέμονο χτυπημένο με λίγο αλάτι και ρίγανη, μαζί με το ψάρι.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στην σούπα αντί πολτοποιημένα λαχανικά, λίγο ρύζι.
Ή να μην την αυγοκόψετε.