Τα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τον κανονικό μεταβολισμό.
Τα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα , πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό .

EPA – DHA : τα αρχικά τους σημαίνουν δοκοσαεξανοϊκό οξύ και εικοσαπεντανοϊκό οξύ.Τα EPA και DHA είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και μπορούν να ληφθούν για να διατηρηθεί η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών καθώς αποτελούν δομικό ιστό τους. Το DHA επίσης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης , πρώιμης παιδικής ηλικίας , και των γηρατειών. Οι υψηλές συγκεντρώσεις του DHA που βρέθηκαν στον εγκέφαλο βρεφών βοηθούν στην αύξηση του κατά 300-500 % το τελευταίο τρίμηνο της κύησης . Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει επίσης να λάβουν EPA- DHA , γιατί όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας διατηρεί λιγότερο DHA και EPA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ψυχική και τη γνωστική λειτουργία . Λαμβάνοντας EPA DHA μπορεί επίσης να βοηθήσει με ψυχικές ανωμαλίες , όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.
Υπάρχουν και άλλα οφέλη για τη λήψη EPA και DHA , επειδή λειτουργούν επίσης ως πηγή ενέργειας, μονώνουν το σώμα από την απώλεια θερμότητας , αποτρέπουν το δέρμα από ξήρανση και απολέπιση , και λειτουργούν ως μαξιλάρια σε ιστούς και όργανα .

Δρ. Ronald Hoffman (Intelligent Medicine)

Η κατανάλωση 2 γευμάτων με ψάρι ανά εβδομάδα, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής κατά 50-70%.
(American Journal on Clinical Nutrition 1991)

Ένα γεύμα με ψάρι 350g (12.3 oz.) καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα κατά :

 

της Χοληστερίνης έως 300%
της Υπέρτασης έως 250%

των Αρθριτικών έως 250%
του Διαβήτη 250%
των Κυκλοφοριακών δυσλειτουργιών της καρδιάς έως 200%
(Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειώ