Λαβράκι με πατάτες και κρεμμύδια

lavraki_patates_kremidia
Υλικά γιά 4 άτομα
1.5 κιλό λαβράκια (1 μεγάλο ή 2 μικρά ψάρια)
6 πατάτες μέτριες κομμένες σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλλες
4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
100 ml κρασί λευκό ξηρό
λίγη ρίγανη και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα λαυράκια, αφαιρώντας τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια τους.
Τα πλένετε πολύ καλά, τα αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά και τα αφήνετε γιά μιά ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν (5′ περίπου) αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα γιά 5′ ακόμη.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το αλεύρι και κατόπιν αλατοπιπερώνετε.
Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε 3 φλυτζάνια νερό ζεστό, τον κύβο λαχανικών και σιγοβράζετε γιά 15′.
Τοποθετείτε και τα λαβράκια και σιγοβράζετε γιά 18′ λεπτά ακόμη (άν έχετε μεγάλο λαυράκι υπολογίστε λίγο περισσότερο χρόνο).
Όταν το φαγητό μείνει με τη σάλτσα του περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρετε προσεκτικά γιά να μην λιώσουν τα λαχανικά.
Πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ξεσκεπάζετε το φαγητό και αν θέλετε βγάζετε το ζουμί, το βράζετε σε κατσαρολάκι, του προσθέτετε χυμό λεμονιού, βούτυρο κομένο σε μικρά κομματάκια και μαϊντανό ψιλοκομμένο και το σερβίρετε σάλτσα στο ψάρι.
Διαφορετικά ψήνετε γιά λίγο το φαγητό ξεσκέπαστο γιά να εξατμισθούν τα υγρά.